Moderniserad hiss i anrik byggnad i Borås

Det von Ahnska huset i centrala Borås är 115 år gammalt. Hissen byggdes för runt 30 år sedan och i stället för att riva ut den och installera en ny valde fastighetsägaren Kanico AB att modernisera.

– Det finns stora möjligheter att modernisera även mycket gamla hissar och göra dem helt funktionsdugliga enligt moderna krav på både säkerhet och funktion, säger Håkan Askwall, försäljningschef på RC Hiss.

Hissen är en hydraulhiss av märket Kalea. Fastigheten är på fem våningar men hissen, som har dubbla ingångsöppningar, har sju stannplan.

Med modernisering menas att man behåller cylinder, gejder, ram och korg, vilket blir mer kostnadseffektivt. Kostnaden blir 30 till 50 procent lägre genom att modernisera än att bygga en helt ny hiss med nytt schakt. Det går också snabbare, vilket innebär att tiden då hissen inte går att använda blir kortare. Hissmoderniseringen på von Ahnska huset tog tre veckor och under den tiden kunde boende vara kvar hemma.

– Vi har gett hisskorgen nya ytskikt på golv, väggar och tak och vi har för tillgänglighetens skull bytt alla slagdörrar till automatiska skjutdörrar. Vi har bytt ut all el och installerat ett modernt bus-system för signalöverföring och kommunikation och vi har monterat bra belysning i hisschaktet för att underlätta för servicetekniker, säger Håkan Askwall.

– En utmaning i det här projektet har varit att bevara det fina trapphuset och få allt nytt att smälta in i miljön.

I projektet användes teknikleverantören Hydroware som utvecklar högteknologiska driv- och styrsystem för hydrauliska hissar.

Wittur levererade dörrarna med perfekt passform och små inbyggnadsmått så att korgen kunde behålla det mesta av den ursprungliga storleken.

RC Hiss har moderniserat över 1000 hissar i Västsverige under de senaste tio åren.

 

RC Hiss, modernisering, Borås